Havuç Helvası

Havuç Helvası hem Pakistan hem de Hindistan mutfağının en ünlü tatlılarındandır. Ayrıca iki ülkede düğün, davet gibi kutlamalarda bu tarif sık yapılmaktadır. Çok faydalı sebzelerden biri olan havucun pek çok yemek tarifi olduğu kadar çok çeşitli helva tarifleri bulunmaktadır. Helva tariflerini inceleyince temel malzemelerin kuru üzüm, fıstık, badem, havuç, süt, şeker, sadeyağ ve kakule gibi temel malzemeleri vardır.
Havuç helvasının yapılış tarzında da farklılıklar vardır. Süt yerine kurutulmuş süt olarak kullanılan khoya isimli bir maddeyle yapıldığı gibi, yoğunlaştırılmış sütte kullanılabilmektedir. Diğer bir farkı da sade yağın kullanımıyla ilgilidir. Bazı tariflerde sadeyağ ilk malzeme olarak konulmakta ve havuç bu yağla kavruluyor. Bazılarında son olarak eklenmektedir. Bu tarifin kilit malzemesi sadeyağ olduğunu anlamak zor değildir. Son ana kadar sıradan bir havuç püresi görünümünde olan tatlı, sadeyağı eklediğinizde değişik bir tat ve şekle bürünmektedir. Onun için sadeyağ yerine başka bir yağ kullanmamanızı tavsiye ederiz. Sadeyağ yoksa şöyle yapabilirsiniz: Üç çorba kaşığı tereyağını bir cezvede eritip süzgeçten geçirerek bir kaba alın, üzerinde kalan köpükleri kaşıkla aldıktan sonra soğutun ve katılaşmasını bekleyin. Artık helva yağı hazırdır. Ben de bu şekilde yaptım.

Havuç Helvası Malzemeleri (6-8 kişilik)

  • 1 kilo havuç
  • 1 su bardağı su
  • 3 su bardağı süt
  • 400 gr toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı hafifçe ezilmiş kakule tohumu
  • 3 çorba kaşığı sadeyağ
  • Üzeri için istenirse tarçın, badem veya fıstık

Havuç Helvası Nasıl Yapılır?


Havuçların kabuğunu soyup rendeleyin.
Derin ve geniş yapışmaz bir tencereye su koyun. Su kaynayınca üzerine havuçları ekleyin ve karıştırarak beş dakika pişirin. Tencereye sütü ekleyin, orta ateşte arada bir karıştırarak süt azalana kadar pişirin. Süt iyice azalınca şekeri ve kakuleyi ekleyin. Arada karıştırarak şekeri eritin. Tatlı iyice bütünleştiğinde ve suyu hiç kalmayacak kadar azaldığında, sadeyağı ekleyin. 2-3 dakika kadar pişirin. Helvanın piştiğini bütünleşmesinden anlayabilirsiniz. Tavadan ayrılıp, bütünleşerek kaşığa toplanıyorsa pişmiş demektir. Ocağın altını kapatın. Ilık veya soğuk olarak servis yapabilirsiniz.

Notlar


Tariflerde tarçın kullanımı yoktu ama yakışacağını düşündüğüm için toz tarçınla servis yaptık. Bu tatlıya Antep fıstığının da yakışacağını düşünüyorum, bir dahaki sefere onu denemeyi düşünüyorum. Havuç helvasını en çok ılık olarak beğendim. Ama tariflerde soğuk servis edilmesi önerilmiş. Soğuk olarak sade dondurmayla servis etmekte mümkün. Bu kadar yoğun bir tatlının yanına dondurma yakışır mı bilemeyiz, ama sevenler için alternatif bir servis şekli olabilir. Kakuleyi aktardan kabuklu haliyle alabilirsiniz. İnce yeşil kabuklu bu küçük çekirdekleri kestiğinizde içinden tohumları çıkıyor. Tatlıda bu tohumları kullanıyorsunuz. 10 tanesinden bir tatlı kaşığı çıkıyor.
21.01.2024 05:29:40
Havuç Helvası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Havuç Helvası Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Havuç Helvası"
Akşama misafirlerim gelecek diye sitenizde yer alan havuç helvası yaptım. Yapmış olduğum havuç helvası inanılmaz derecede lezzetli olmuştu. Ancak havuç helvasının tadı baharatlardan kaynaklı olarak biraz acı olmuştu. Acaba hangi malzemeyi eksik yada fazla koyduğumdan dolayı havuç helvası acı bir tat geldi? Bilgilendirmeniz için teşekkürler.
Nurgül . 07.10.2018 19:51:57

Tahin Helvası

Tahin Helvası, pratik tatlı yapmak isteyenler için kısa zamanda hazırlanıp sunulacak bir tatlı seçeneğidir. Tahin helvasının hazır seçeneği de bulunmaktadır,...
Devamını Oku

Çanakkale Peynir Helvası

Çanakkale Peynir Helvası, Çanakkale'nin meşhur tatlarından biridir peynir helvası. Çanakkale iline bağlı olan Ezine ilçesinin kendine has doğal peyniri ...
Devamını Oku

Kağıt Helva

Kâğıt helva, herkesin çocukluğundan itibaren bildiği kâğıt helva kullanılarak hazırlanan çok sayıda tatlı türü bulunmaktadır. Bugün sizlere bunlardan bi...
Devamını Oku

Yaz Helvası

Yaz Helvası, en kolay tatlılardan birisidir. Çok pratik yapılan bu tarifin malzemeleri her evde kolayca bulanan malzemelerden oluşmaktadır. Un helvasının çok...
Devamını Oku

Erzurum Un Helvası

Erzurum Un Helvası; Erzurum yöresinin vazgeçilmez tatlılarından birisi de un helvasıdır. Erzurum yöresine ait olmasına rağmen başka yörelerde de yapılmaktadı...
Devamını Oku

Umaç Helvası

Umaç Helvası, Kars bölgesinde yapılan yöresel bir tatlıdır. Özellikle kış aylarında daha sık yapılan bu tatlının enerji verdiği bilinmektedir. Görünüşte un h...
Devamını Oku

Acele Bacı Helvası

Acele Bacı Helvası, adından da anlaşılacağı gibi hızlı yapılabilen bir tatlıdır. Bu tatlının ilginç de bir hikayesi bulunmaktadır. Ülkemizde bazı bölgeler de...
Devamını Oku

Süt Helvası

Süt Helvası, Süt helvası, Bursa'ya özgü bir lezzet. Adından da anlaşıldığı gibi süt ile yapılan hafif bir sütlü tatlıdır. Bu tatlının Bursa'da üç ismi vardır...
Devamını Oku

Kar Helvası

Kar helvası, ülkemizde genellikle güney illerde rastlanan bir tatlı çeşididir. Nazilli gibi bazı bölgelerde belediye tarafından 40-50 kg. Kar kalıpları satıl...
Devamını Oku

İrmik Helvası Kaç Kalori?

İrmik helvası kaç kalori, irmik helvası toplum olarak benimsediğimiz bir tatlı türüdür. Kalori bakımından oldukça zengin bir tatlı türü olan irmik helva...
Devamını Oku

Pişmaniye Helvası

Pişmaniye helvası, tel helvası da denilen bu lezzetli tarifi günümüzde unutulmaya yüz tutsa da yemesi gerçekten çok zevkli. Türk mutfağının geleneksel lezzet...
Devamını Oku

Koz Helvası

Koz Helvası, Şeker, çöven kökü, limon tuzu ve cevizle yapılan ağdalı bir tür helva çeşididir. Koz helvası hal arasında Köy Helvası, Beyaz Helva, Düğün Helvas...
Devamını Oku

Sütsüz İrmik Helvası

Sütsüz İrmik Helvası, kış aylarının enerji deposudur. Kış sofralarından eksik olmayan balık menülerinde bu tarif bir vazgeçilmezdir. Her evde bulunan malzeme...
Devamını Oku

Fırında Helva

Fırında helva, genellikle balık pişirilen restoranlarda servis edilen helva türüdür. Balık tüketiminden sonra insanların tatlı yeme ihtiyacı duyması, bö...
Devamını Oku

Kastamonu Helvası

Kastamonu Helvası; Kastamonu yöresinin vazgeçilmez helvalarından biri kaşık helvası ve çekme helvasıdır. Kastamonu yöresine ait olmasına rağmen birçok yörede...
Devamını Oku

Keten Helva

Keten Helva, çok eskilerden günümüze gelen bir tatlı türüdür. Tarihi çok eskilere dayanan bu helvanın, farkı ve sevimli hikayeleri ve adına yazılmış olan tür...
Devamını Oku

İrmik Helvası

İrmik Helvası; Helva kelimesi Arapçada tatlı anlamına gelmekte olup, genel olarak tatlıları anlatan hulviviyat kelimesinden türemiştir. Helvanın dünyada ilk ...
Devamını Oku

Şerbetli Un Helvası

Şerbetli Un Helvası, özellikle balık menülerinde yapılır ve tüketilir. Anadolu'da ahirete intikal eden kişilerin arkasından yapılır ve komşu, akraba, baş sağ...
Devamını Oku

Şerbetli İrmik Helvası

Şerbetli İrmik helvası; Türkiye'de oldukça yaygın tüketilen bir tatlıdır. Şerbetli irmik helvasının birçok ülkede farklı farklı çeşidi vardır. Yemekleri...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Tahin Helvası
Çanakkale Peynir Helvası
Helvanın Faydaları
Kağıt Helva
Yaz Helvası
Son Forum Konuları
Kagit Helva Yapimi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024