Kandil Helvası, kandillerde yapılır. Ülkemizde başta olmak üzere Kırım, Azerbaycan, İran, Irak ve Dağıstan'da bu gelenek hata sürdürülmektedir. Bu bölgelerde bir inanışa göre ölmüş insanların ruhları cuma geceleri evlerine uğrarlar. Ölülerin ruhu geldiğinde akrabalarını iyi işler başında, yani Kur'an okurken, namaz kılarken ve ibadet üzerinde bulduklarında çok mutlu olarak geriye dönerler.
Durumun aksi, yani içkili, kavgacı, bozgunculuk üzere gördüklerinde ise üzülerek boyunları bükük geriye bakar vaziyette dönerler. Bu inanca sahip çıkan kişiler, cuma, kandil ve mübarek gecelerde kandil helvası yapıp, komşu, akraba ve çevrede bulunan insanlarla paylaşırlar, yerler. Bu harika tatlı sadece kandillerde ve mübarek günlerde yapılmaz, istenilen her gün yapılıp yenebilir. Buradaki asıl amaç, yapılınca elden geldiği kadar komşulara ve yakınlara da vermektir. Böylece Müslümanlar arasındaki bağ güçlenir. Bu tatlıyı önceden yapıp, sonra da tüketebilirsiniz, fakat sıcak yenilmesi tavsiye edilir.