- 250 gr tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağı
- 1 su bardağı çekilmiş iç ceviz veya fındık
- 2 su bardağı silme pudra şekeri
- 4 su bardağı silme un
Kastamonu Helvası Nasıl Yapılır?
Geniş tabanlı bir tencerede margarini orta ateşte eriyene kadar bekleyiniz.
Yağ kendini saldıktan sonra kısık ateşte 5 dakika yağı kaynatıyoruz.
Sonra da üzerine sıvı yağını döküyoruz. Yağlar iyice karışınca üzerine yavaş yavaş 4 su bardağı unu kesik kesik dökerken bir yandan da karıştırıp unu yağa yedirelim. Kısık ateşte unu kavuralım. Unu 15-20 dakika kavuralım çünkü un yağını iyice salması gerekiyor. 1 su bardağı olan çekilmiş fındığı una ilave edelim ve karıştıralım. Un baloncuk şeklinde patlamaya başlar. O zaman ocağı kapatabilirsiniz. Ocağı kapattıktan sonra kendi sıcaklığıyla üzerine pudra şekerini yavaş yavaş dökerek karıştıralım. Pudra şekerini döktükten sonra hemen yedirmeye çalışalım yoksa topak topak olur. Helvamız soğuduktan sonra elimize bir kaşık alarak şekil vermeye başlayalım. Servis tabaklarımıza yaptığımız kaşık helvalarını dizerek iyicene soğumasını bekleyelim ve misafirlerimizi soğuk bir şekilde ikram edelim.
Afiyet Olsun. (Gün öncesinden hazırlarsanız kurabiye kıvamında bir helvanız olur.)