Kolay Un Helvası

Kolay un helvası; Arapçada tatlı anlamına gelmektedir. Tatlıları ifade eden hulviyyat kelimesinde türetilmiştir. Günümüzde dahil sofralarımızın vazgeçilmez bir tatlısıdır. Osmanlıdan beri süre gelen vazgeçemediğimiz bir tatlıdır. İnsanlar sevinçlerinde, hüzünlerinde, doğum da ölümde eş, dost, akraba, arkadaş çevresine pişirip dağıtığı geleneksel bir tatlıdır.
Kolay un helvası tatlı olmaktan çok sevinç ve üzüntülerin en büyük ortaklarındandır. Kolay un helvasını Türk milleti özellikle balık yemekleri sonrasın da ikram edilmekte. İllere ait birçok helva çeşidi varıdır; Edirne'ye ait Deva- Misk helvası, Diyarbakır'da Kudret helvası, İstanbul'da Ak Helvası, Bursa'da İshakiye helvası sık sık yapılmaktadır. Kolay un helvası emzik annelerin sütlerinin artmasını sağlar. Kolay un helvası gün içerinde kaybettiğiniz enerjiyi tekrar kazanmasına sağlar. Sağlık ve doyurucu olduğunda diyetisyenlerin baş listesine bulunmaktadır. Kolay un helasından bu kadar tanıtıldıktan sonra kolay un tarifi vermeden geçmeyelim.

Kolay Un Helvası Malzemeleri 6-8 kişilik

  • 250 gram tereyağı veya margarin
  • 2 su bardağı un
  • 2,5 su bardağı süt
  • 1,5 su bardağı toz şeker (Esmer şeker de olabilir)
  • 1 paket vanilya

Kolay Un Helvası Nasıl Yapılır?


Unu ve tereyağını derin bir tencereye koyup, kısık ateşte yavaş yavaş kavuruyoruz. 35 -40 dakika sonra un biraz sıvılaşmaya başlıyor. Kolay un helvası o aşamaya geldiği zaman daha hızlı karıştırmaya başlıyoruz.
Unun rengi hafif değişip koyulaştıktan sonra, sütü ekleme zamanı gelmiştir. Dikkat etmemiz gereken un ve yağ karışımını tencereye ve kaşığa yapışmaması gerek. Un kavrulurken, ayrı bir derin tencerenin içine soğuk sütü ve vanilya ve toz şekeri ilave ederek şeker eriyene kadar karıştırıyoruz. Un kavrulma işlemi bittikten sonra, süt ve şeker karışımını tencereye boşaltıyoruz. Boşaltma işlemi yapıldığı esnada ocağın altı hızlı yanmalı. Kısa bir zaman diliminde un karışımı hemen sütü çekiyor. Un karışımı sütü çekene kadar hızlı hızlı tempolu karıştırıyoruz. Kolay un helvası katılaşınca ocağın altını kapatıp dinlenmeye bırakıyoruz. Kolay un helvası dinlendikten sonra isteğe bağlı bir kek kalıbına koyup istediğimiz şekli verebilirsiniz veya bir kaşık yardımı ile servis tabağına dizebilirsiniz. İsteğe bağlı kolay un helvasının üzerine ceviz, fıstık, badem, fındık dökebilirsiniz.

Afiyet olsun.
20.01.2024 16:21:37
Kolay Un Helvası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kolay Un Helvası Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kolay Un Helvası"
Misafirlerimin ansızın evime gelmesi sonrasında sitenizde yer alan kolay un helvasını hazırladım. Sıcakken bu yiyecek çok lezzetliydi. Ancak biraz kalınca ciddi anlamda un helvasında kuruma oldu. Acaba malzemeleri hazırlarken hangi malzemeyi eksik kullandığımdan dolayı kuruma oldu? Ayrıca kolay un helvası dondurmayla birlikte servis edilebilir mi?
Hatice Candiri . 05.09.2018 15:54:51

Tahin Helvası

Tahin Helvası, pratik tatlı yapmak isteyenler için kısa zamanda hazırlanıp sunulacak bir tatlı seçeneğidir. Tahin helvasının hazır seçeneği de bulunmaktadır,...
Devamını Oku

Çanakkale Peynir Helvası

Çanakkale Peynir Helvası, Çanakkale'nin meşhur tatlarından biridir peynir helvası. Çanakkale iline bağlı olan Ezine ilçesinin kendine has doğal peyniri ...
Devamını Oku

Kağıt Helva

Kâğıt helva, herkesin çocukluğundan itibaren bildiği kâğıt helva kullanılarak hazırlanan çok sayıda tatlı türü bulunmaktadır. Bugün sizlere bunlardan bi...
Devamını Oku

Yaz Helvası

Yaz Helvası, en kolay tatlılardan birisidir. Çok pratik yapılan bu tarifin malzemeleri her evde kolayca bulanan malzemelerden oluşmaktadır. Un helvasının çok...
Devamını Oku

Erzurum Un Helvası

Erzurum Un Helvası; Erzurum yöresinin vazgeçilmez tatlılarından birisi de un helvasıdır. Erzurum yöresine ait olmasına rağmen başka yörelerde de yapılmaktadı...
Devamını Oku

Umaç Helvası

Umaç Helvası, Kars bölgesinde yapılan yöresel bir tatlıdır. Özellikle kış aylarında daha sık yapılan bu tatlının enerji verdiği bilinmektedir. Görünüşte un h...
Devamını Oku

Acele Bacı Helvası

Acele Bacı Helvası, adından da anlaşılacağı gibi hızlı yapılabilen bir tatlıdır. Bu tatlının ilginç de bir hikayesi bulunmaktadır. Ülkemizde bazı bölgeler de...
Devamını Oku

Süt Helvası

Süt Helvası, Süt helvası, Bursa'ya özgü bir lezzet. Adından da anlaşıldığı gibi süt ile yapılan hafif bir sütlü tatlıdır. Bu tatlının Bursa'da üç ismi vardır...
Devamını Oku

Kar Helvası

Kar helvası, ülkemizde genellikle güney illerde rastlanan bir tatlı çeşididir. Nazilli gibi bazı bölgelerde belediye tarafından 40-50 kg. Kar kalıpları satıl...
Devamını Oku

İrmik Helvası Kaç Kalori?

İrmik helvası kaç kalori, irmik helvası toplum olarak benimsediğimiz bir tatlı türüdür. Kalori bakımından oldukça zengin bir tatlı türü olan irmik helva...
Devamını Oku

Pişmaniye Helvası

Pişmaniye helvası, tel helvası da denilen bu lezzetli tarifi günümüzde unutulmaya yüz tutsa da yemesi gerçekten çok zevkli. Türk mutfağının geleneksel lezzet...
Devamını Oku

Koz Helvası

Koz Helvası, Şeker, çöven kökü, limon tuzu ve cevizle yapılan ağdalı bir tür helva çeşididir. Koz helvası hal arasında Köy Helvası, Beyaz Helva, Düğün Helvas...
Devamını Oku

Sütsüz İrmik Helvası

Sütsüz İrmik Helvası, kış aylarının enerji deposudur. Kış sofralarından eksik olmayan balık menülerinde bu tarif bir vazgeçilmezdir. Her evde bulunan malzeme...
Devamını Oku

Fırında Helva

Fırında helva, genellikle balık pişirilen restoranlarda servis edilen helva türüdür. Balık tüketiminden sonra insanların tatlı yeme ihtiyacı duyması, bö...
Devamını Oku

Kastamonu Helvası

Kastamonu Helvası; Kastamonu yöresinin vazgeçilmez helvalarından biri kaşık helvası ve çekme helvasıdır. Kastamonu yöresine ait olmasına rağmen birçok yörede...
Devamını Oku

Keten Helva

Keten Helva, çok eskilerden günümüze gelen bir tatlı türüdür. Tarihi çok eskilere dayanan bu helvanın, farkı ve sevimli hikayeleri ve adına yazılmış olan tür...
Devamını Oku

İrmik Helvası

İrmik Helvası; Helva kelimesi Arapçada tatlı anlamına gelmekte olup, genel olarak tatlıları anlatan hulviviyat kelimesinden türemiştir. Helvanın dünyada ilk ...
Devamını Oku

Şerbetli Un Helvası

Şerbetli Un Helvası, özellikle balık menülerinde yapılır ve tüketilir. Anadolu'da ahirete intikal eden kişilerin arkasından yapılır ve komşu, akraba, baş sağ...
Devamını Oku

Şerbetli İrmik Helvası

Şerbetli İrmik helvası; Türkiye'de oldukça yaygın tüketilen bir tatlıdır. Şerbetli irmik helvasının birçok ülkede farklı farklı çeşidi vardır. Yemekleri...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Tahin Helvası
Çanakkale Peynir Helvası
Helvanın Faydaları
Kağıt Helva
Yaz Helvası
Son Forum Konuları
Kagit Helva Yapimi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024