Pekmez Helvası

Pekmez Helvası, helvanın Türk kültüründeki varlığı belki insanlık kadar eskidir. Helva bizim için için düğün, bayram, kandil, cenaze gibi önemli günlerde yapılması akla gelen ilk yiyecektir. Özellikle de kandil günlerinde şimdilerde pek olmasa da eskiden her evin bacasından kokusu yükselir ve o mübarek günün hürmetine komşulara dağıtılırdı. Sizlerde bu güzel geleneği yaşatmak isterseniz bu tarifi mutlaka denemenizi öneririz.
Kolay gelsin.

Pekmez Helvası Malzemeleri

  • 150 gram tereyağı
  • 2 su bardağı un
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ
  • Bir küçük kâse dolusu ceviz veya fındık içi
  • Bir fiske tuz

Şerbeti İçin Malzemeleri

  • 1 su bardağı su 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı dut pekmezi

Pekmez Helvası Nasıl Yapılır?


Öncelikle su ile sütü orta büyüklükte bir tencereye boşaltıyoruz. Daha sonra üzerine pekmezi ve toz şekeri ilave edip bir iki karıştırdıktan sonra ocağa alarak bir iki taşım kaynatıyoruz. Helvamızı kavurmak için teflon ve geniş bir tencere kullanıyoruz. Tencereyi ocağa aldıktan sonra tereyağı ile sıvı yağı atıp bir miktar kızarmasını bekliyoruz. Daha sonra kızaran yağın üzerine fındık veya cevizleri atıp, bir iki çeviriyoruz. Ardından unu yavaş bir şekilde üzerine ekleyip tahta kaşık ile sürekli karıştırarak topaklanmasını önlüyoruz. Ardından bir fiske tuz ilave edip, unun rengi açık kahverengiye dönünceye kadar orta ateşte sürekli karıştırarak kavuruyoruz.

Unun yeteri kadar kavrulduğundan emin olunca ocağın altını biraz daha kısıp daha önceden hazırladığımız pekmezli şerbeti ilave ediyoruz. Bu işlem sırasında çok yoğun bir şekilde buhar çıkar ve şerbet dışarı sıçrayabilir. Kendinizi yakmamak için çok dikkatli olmalısınız. Şerbetin tamamını helvaya ilave ettikten sonra, hızlı ve seri şekilde karıştırarak hem topaklanmaları gideriyoruz hem de helvanın şerbetini daha iyi çekmesini sağlıyoruz. (Helva yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli husus ezerek ve hızlı bir şekilde karıştırmaktır. Aksi halde un topakları helvayı yenmez bir hale getirebilir.)

Helvamız tamamen suyunu çektikten sonra kısık ateşte birkaç dakika daha kavurup tencerenin kapağını kapatıp ocaktan alıyoruz. Hazır hale gelen helvayı biraz soğuduktan sonra tıpkı çiğ köfte sıkar gibi sıkarak veya düz bir tepsinin dibine düz bir şekilde döşeyip bıçak dilimleyerek veya kurabiye kalıplarıyla şekil vererek ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
22.01.2024 00:46:25
Pekmez Helvası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pekmez Helvası Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Pekmez Helvası"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Tahin Helvası

Tahin Helvası, pratik tatlı yapmak isteyenler için kısa zamanda hazırlanıp sunulacak bir tatlı seçeneğidir. Tahin helvasının hazır seçeneği de bulunmaktadır,...
Devamını Oku

Çanakkale Peynir Helvası

Çanakkale Peynir Helvası, Çanakkale'nin meşhur tatlarından biridir peynir helvası. Çanakkale iline bağlı olan Ezine ilçesinin kendine has doğal peyniri ...
Devamını Oku

Kağıt Helva

Kâğıt helva, herkesin çocukluğundan itibaren bildiği kâğıt helva kullanılarak hazırlanan çok sayıda tatlı türü bulunmaktadır. Bugün sizlere bunlardan bi...
Devamını Oku

Yaz Helvası

Yaz Helvası, en kolay tatlılardan birisidir. Çok pratik yapılan bu tarifin malzemeleri her evde kolayca bulanan malzemelerden oluşmaktadır. Un helvasının çok...
Devamını Oku

Erzurum Un Helvası

Erzurum Un Helvası; Erzurum yöresinin vazgeçilmez tatlılarından birisi de un helvasıdır. Erzurum yöresine ait olmasına rağmen başka yörelerde de yapılmaktadı...
Devamını Oku

Umaç Helvası

Umaç Helvası, Kars bölgesinde yapılan yöresel bir tatlıdır. Özellikle kış aylarında daha sık yapılan bu tatlının enerji verdiği bilinmektedir. Görünüşte un h...
Devamını Oku

Acele Bacı Helvası

Acele Bacı Helvası, adından da anlaşılacağı gibi hızlı yapılabilen bir tatlıdır. Bu tatlının ilginç de bir hikayesi bulunmaktadır. Ülkemizde bazı bölgeler de...
Devamını Oku

Süt Helvası

Süt Helvası, Süt helvası, Bursa'ya özgü bir lezzet. Adından da anlaşıldığı gibi süt ile yapılan hafif bir sütlü tatlıdır. Bu tatlının Bursa'da üç ismi vardır...
Devamını Oku

Kar Helvası

Kar helvası, ülkemizde genellikle güney illerde rastlanan bir tatlı çeşididir. Nazilli gibi bazı bölgelerde belediye tarafından 40-50 kg. Kar kalıpları satıl...
Devamını Oku

İrmik Helvası Kaç Kalori?

İrmik helvası kaç kalori, irmik helvası toplum olarak benimsediğimiz bir tatlı türüdür. Kalori bakımından oldukça zengin bir tatlı türü olan irmik helva...
Devamını Oku

Pişmaniye Helvası

Pişmaniye helvası, tel helvası da denilen bu lezzetli tarifi günümüzde unutulmaya yüz tutsa da yemesi gerçekten çok zevkli. Türk mutfağının geleneksel lezzet...
Devamını Oku

Koz Helvası

Koz Helvası, Şeker, çöven kökü, limon tuzu ve cevizle yapılan ağdalı bir tür helva çeşididir. Koz helvası hal arasında Köy Helvası, Beyaz Helva, Düğün Helvas...
Devamını Oku

Sütsüz İrmik Helvası

Sütsüz İrmik Helvası, kış aylarının enerji deposudur. Kış sofralarından eksik olmayan balık menülerinde bu tarif bir vazgeçilmezdir. Her evde bulunan malzeme...
Devamını Oku

Fırında Helva

Fırında helva, genellikle balık pişirilen restoranlarda servis edilen helva türüdür. Balık tüketiminden sonra insanların tatlı yeme ihtiyacı duyması, bö...
Devamını Oku

Kastamonu Helvası

Kastamonu Helvası; Kastamonu yöresinin vazgeçilmez helvalarından biri kaşık helvası ve çekme helvasıdır. Kastamonu yöresine ait olmasına rağmen birçok yörede...
Devamını Oku

Keten Helva

Keten Helva, çok eskilerden günümüze gelen bir tatlı türüdür. Tarihi çok eskilere dayanan bu helvanın, farkı ve sevimli hikayeleri ve adına yazılmış olan tür...
Devamını Oku

İrmik Helvası

İrmik Helvası; Helva kelimesi Arapçada tatlı anlamına gelmekte olup, genel olarak tatlıları anlatan hulviviyat kelimesinden türemiştir. Helvanın dünyada ilk ...
Devamını Oku

Şerbetli Un Helvası

Şerbetli Un Helvası, özellikle balık menülerinde yapılır ve tüketilir. Anadolu'da ahirete intikal eden kişilerin arkasından yapılır ve komşu, akraba, baş sağ...
Devamını Oku

Şerbetli İrmik Helvası

Şerbetli İrmik helvası; Türkiye'de oldukça yaygın tüketilen bir tatlıdır. Şerbetli irmik helvasının birçok ülkede farklı farklı çeşidi vardır. Yemekleri...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Tahin Helvası
Çanakkale Peynir Helvası
Helvanın Faydaları
Kağıt Helva
Yaz Helvası
Son Forum Konuları
Kagit Helva Yapimi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024