Pekmezli Un Helvası

Pekmezli Un Helvası, helva hem leziz lezzeti ile hem de besleyici özelliği sayesinde asırlardır Türk mutfağının ve Osmanlı mutfağının vazgeçilmez tatlıları arasında yer almaktadır. Türk mutfağında ve kültüründe oldukça önemli bir yere sahip olan pekmezli un helvası ve pek çok diğer helva çeşitlerinden her biri doğumda, ölümde ve kimi zamanda sevinçlerin ortağı olarak hazırlanarak eşe dosta dağıtılarak damaklar tatlandırılır.
Aslında helvanın ilk yapıldığı yerler Balkan ülkeleri ve Orta Doğu olarak bilinmektedir. Ancak Türk, Yahudi ve Arap toplumlarının yaşam sürdürdüğü her yerde helvaya rastlamak mümkündür. Türk toplumunun ise helvayla tanışması Türklerin İslamiyete geçtikten sonra Arap toplumuna yakınlaşmalarıyla başlamıştır. Bu nedenle asırlardır mutfaklarımızı şenlendiren pekmezli un helvası ile sizlerde sevdikleriniz ve kendiniz için mükemmel bir helva ziyafeti çekebilirsiniz.

Pekmezli Un Helvası İçin Gerekli Malzemeleri

  • 2 su bardağı dolusu elenmiş un
  • 125 gram tereyağı
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı soğuk su
  • 1 su bardağı dolusu toz şeker
  • 1 çay bardağı üzüm pekmezi
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 1 fiske tuz

Pekmezli Un Helvası Nasıl Yapılır?


Pekmezli un helvası hazırlığımıza ilk olarak uygun bir teflon tavaya 125 gr tereyağımızı ilave ederek başlayalım. Ardından tavamızı ocağa koyarak kısık ateşte tereyağımızı eritelim.
Eriyen yağın üzerine yarım su bardağı sıvı yağımızı da ilave ederek sıvı yağın ısınmasını sağladıktan sonra üzerine 2 su bardağı dolusu elenmiş unumuzu ilave ettikten sonra bir tahta kaşık yardımıyla unu sürekli karıştırarak unun kokusu çıkıp sararıncaya kadar karıştırarak kavuralım. Ayrı bir kabın içine 1 su bardağı soğuk süt, 1 su bardağı soğuk su, 1 çay bardağı üzüm pekmezi ve bir fiske tuz ilave ederek karışımı iyice karıştırarak harmanlayalım.

Daha sonra hazır hale gelen pekmezli karışımı kavrularak altın sarısı rengini alan unun üzerine dökerek karıştırmaya devam edelim. Pekmezli karışımla birleşen un ilk önce topaklaşarak sizi korkutabilir. Ancak topaklaşan un karıştırıldıkça kendisini toparlayarak pürüzsüz bir kıvam alacaktır. Pekmezli un helvamızın üzerine tam bu arada 1 su bardağı orta irilikte dövülmüş ceviz içini ilave ederek karıştırmaya devam edelim. Pekmezli un helvamızı 4-5 dakika kadar karıştırarak pişirdikten sonra ocaktan alarak helvanın ilk sıcaklığının çıkmasını bekledikten sonra dinlenen helvadan ceviz iriliğinde parçalar kopartarak ister kurabiye kalıplarıyla isterseniz elinizle şekil vererek uygun bir servis tabağına sıralayalım. Veya helvamızı düz bir tepsiye doğrudan dökerek yaydıktan sonra dilimleyerek servise sunalım.

Afiyet olsun.
20.01.2024 01:43:24
Pekmezli Un Helvası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pekmezli Un Helvası Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Pekmezli Un Helvası"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Tahin Helvası

Tahin Helvası, pratik tatlı yapmak isteyenler için kısa zamanda hazırlanıp sunulacak bir tatlı seçeneğidir. Tahin helvasının hazır seçeneği de bulunmaktadır,...
Devamını Oku

Çanakkale Peynir Helvası

Çanakkale Peynir Helvası, Çanakkale'nin meşhur tatlarından biridir peynir helvası. Çanakkale iline bağlı olan Ezine ilçesinin kendine has doğal peyniri ...
Devamını Oku

Kağıt Helva

Kâğıt helva, herkesin çocukluğundan itibaren bildiği kâğıt helva kullanılarak hazırlanan çok sayıda tatlı türü bulunmaktadır. Bugün sizlere bunlardan bi...
Devamını Oku

Yaz Helvası

Yaz Helvası, en kolay tatlılardan birisidir. Çok pratik yapılan bu tarifin malzemeleri her evde kolayca bulanan malzemelerden oluşmaktadır. Un helvasının çok...
Devamını Oku

Erzurum Un Helvası

Erzurum Un Helvası; Erzurum yöresinin vazgeçilmez tatlılarından birisi de un helvasıdır. Erzurum yöresine ait olmasına rağmen başka yörelerde de yapılmaktadı...
Devamını Oku

Umaç Helvası

Umaç Helvası, Kars bölgesinde yapılan yöresel bir tatlıdır. Özellikle kış aylarında daha sık yapılan bu tatlının enerji verdiği bilinmektedir. Görünüşte un h...
Devamını Oku

Acele Bacı Helvası

Acele Bacı Helvası, adından da anlaşılacağı gibi hızlı yapılabilen bir tatlıdır. Bu tatlının ilginç de bir hikayesi bulunmaktadır. Ülkemizde bazı bölgeler de...
Devamını Oku

Süt Helvası

Süt Helvası, Süt helvası, Bursa'ya özgü bir lezzet. Adından da anlaşıldığı gibi süt ile yapılan hafif bir sütlü tatlıdır. Bu tatlının Bursa'da üç ismi vardır...
Devamını Oku

Kar Helvası

Kar helvası, ülkemizde genellikle güney illerde rastlanan bir tatlı çeşididir. Nazilli gibi bazı bölgelerde belediye tarafından 40-50 kg. Kar kalıpları satıl...
Devamını Oku

İrmik Helvası Kaç Kalori?

İrmik helvası kaç kalori, irmik helvası toplum olarak benimsediğimiz bir tatlı türüdür. Kalori bakımından oldukça zengin bir tatlı türü olan irmik helva...
Devamını Oku

Pişmaniye Helvası

Pişmaniye helvası, tel helvası da denilen bu lezzetli tarifi günümüzde unutulmaya yüz tutsa da yemesi gerçekten çok zevkli. Türk mutfağının geleneksel lezzet...
Devamını Oku

Koz Helvası

Koz Helvası, Şeker, çöven kökü, limon tuzu ve cevizle yapılan ağdalı bir tür helva çeşididir. Koz helvası hal arasında Köy Helvası, Beyaz Helva, Düğün Helvas...
Devamını Oku

Sütsüz İrmik Helvası

Sütsüz İrmik Helvası, kış aylarının enerji deposudur. Kış sofralarından eksik olmayan balık menülerinde bu tarif bir vazgeçilmezdir. Her evde bulunan malzeme...
Devamını Oku

Fırında Helva

Fırında helva, genellikle balık pişirilen restoranlarda servis edilen helva türüdür. Balık tüketiminden sonra insanların tatlı yeme ihtiyacı duyması, bö...
Devamını Oku

Kastamonu Helvası

Kastamonu Helvası; Kastamonu yöresinin vazgeçilmez helvalarından biri kaşık helvası ve çekme helvasıdır. Kastamonu yöresine ait olmasına rağmen birçok yörede...
Devamını Oku

Keten Helva

Keten Helva, çok eskilerden günümüze gelen bir tatlı türüdür. Tarihi çok eskilere dayanan bu helvanın, farkı ve sevimli hikayeleri ve adına yazılmış olan tür...
Devamını Oku

İrmik Helvası

İrmik Helvası; Helva kelimesi Arapçada tatlı anlamına gelmekte olup, genel olarak tatlıları anlatan hulviviyat kelimesinden türemiştir. Helvanın dünyada ilk ...
Devamını Oku

Şerbetli Un Helvası

Şerbetli Un Helvası, özellikle balık menülerinde yapılır ve tüketilir. Anadolu'da ahirete intikal eden kişilerin arkasından yapılır ve komşu, akraba, baş sağ...
Devamını Oku

Şerbetli İrmik Helvası

Şerbetli İrmik helvası; Türkiye'de oldukça yaygın tüketilen bir tatlıdır. Şerbetli irmik helvasının birçok ülkede farklı farklı çeşidi vardır. Yemekleri...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Tahin Helvası
Çanakkale Peynir Helvası
Helvanın Faydaları
Kağıt Helva
Yaz Helvası
Son Forum Konuları
Kagit Helva Yapimi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024