Peynirli İrmik Helvası, özellikle Akdeniz Bölgesi yöresel yemek tariflerinde şerbetli tatlılar bölümünde yer alan ve Antakya'ya ait olduğu bilinen bir tatlı çeşididir. Genellikle sütlü veya sütsüz olarak hazırlanabilen ve değişik tuzsuz peynir türleri de kullanılarak hazırlanabilen mükemmel bir lezzete sahip olan peynirli irmik helvası ile sizlerde sevdiklerinizin ve kendinizin damaklarını şenlendirerek muhteşem bir helva ziyafeti çekebilirsiniz.
Peynirli İrmik Helvası İçin Gerekli Malzemeleri
- 1 su bardağı irmik
- 1 su bardağı dolası toz şeker
- 1,5 su bardağı dolası su
- 2-3 çorba kaşığı tereyağı
- 50 gr kadar dil peyniri
Peynirli İrmik Helvası Nasıl Yapılır?
Peynirli irmik helvası hazırlığımıza öncelikle uygun bir teflon tavaya 2-3 çorba kaşığı tereyağını ilave ederek başlayalım. Ardından tavamızı ocağa koyarak ağır ateşte tereyağını eritelim. Eriyen yağın üzerine 1 su bardağı dolusu irmiği ilave ederek irmik renk değiştirerek sararıncaya kadar bir tahta kaşık yardımıyla karıştırarak kavuralım.
Daha sonra kavrularak altın sarısı rengi alan irmiğin üzerine 1 su bardağı dolusu toz şeker ilave edip karıştırarak şeker ve irmiği karamelize oluncaya kadar karıştırarak kavurmaya devam edelim. Karamelize olan şeker ve irmiğin üzerine 1,5 su bardağı soğuk su ilave edip karıştırdıktan sonra tavamızın kapağını kapatarak irmik suyu çekinceye kadar pişirelim.
Ardından suyunu tamamen çeken helvamızı ocaktan alarak üzerine lif lif ayrılmış dil peynirini ilave ederek peynirli irmik helvamızı karıştırarak harmanladıktan sonra tekrar tencerenin kapağını kapatalım ve 10-15 dakika kadar dinlenmesini sağladıktan sonra peynirli irmik helvamızı servis tabağına şekil vererek alıp sıcak olarak servis yapalım.
Afiyet olsun.
Dip Not: Peynirli irmik helvamızı dil peynirinin yanı sıra tuzsuz kaşar peyniri, Antep peyniri veya mozerella peyniri ile de hazırlanabilir. Arzuya göre peynirli irmik helvamızın üzerine ceviz içi veya tarçın serpiştirerek servis yapabilirsiniz.