Saray Helvası

Saray Helvası, dünyanın en güçlü mutfağına sahip olan Osmanlı mutfağının en nadide tatlılarından bir tanesidir. Adını da saraylardan alan bu tarif sultanların sofralarından günümüze gelmiştir. Bu harika tarifi evinizin sıcaklığında yapabilir, sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz. Tıpkı Osmanlı zamanında olduğu gibi, misafirlerinizi bu harika lezzet ile karşılayabilir, bayramlarda ve özel günlerde evinizi bu bereketli tatlı ile zenginleştirebilirsiniz.
Çocuklarınıza bu tarifi elleriniz ile yapıp güvenle yedirebilirsiniz. Ayrıca bu tarifin malzemeleri her evde kolayca bulunan malzemelerden oluşmaktadır. Yapanlara zahmet konusunda cimri olan bu tarife hayran kalacaksınız. Hazırlanışı 5 dakika, yemesi günlerce süren bu tarifi yaptıktan sonraki günlerde de tükete bilmek için kuru ve serin bir ortamda saklamanız önerilir. Her tatlı ve gıdada olduğu gibi bu tarifi de cam ve kapalı kap içerisinde saklamanız sizin ve sevdiklerinizin yararına olacaktır. Lezzetinin yanı sıra sunumuyla da göz kamaştıran bu tarif uzun yıllardan beri Türk mutfağında ve uzun yıllarca da kalacağa benziyor.

Saray Helvası Malzemeleri

  • 3 su bardağı un
  • 130 gr tereyağı
  • 5 yemek kaşığı pudra şekeri

Saray Helvası Nasıl Yapılır?


Helvanın hazırlık aşamasına ilk olarak tereyağını ayrı bir tavada eritmekle başlayalım. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken husus tereyağını kısık ateşte eritmek ve yağ eridiğinde renginin sarı olmasıdır.
Eğer tereyağı çok yanarsa saray helvasının beyaz olması gereken rengi koyu olur ve görüntüyü bozar. Ayrı bir tencerenin içerisine unu koyup, kısık ayarlanmış olan ocağa alıyoruz. Unu hiç durmadan karıştırıyoruz. Unun kokusu çıktığında ocağı kapatıp unun içerisine erittiğimiz tereyağını ve pudra şekerini ilave ediyoruz. Bu işlemden sonra tahta kaşıkla karıştırma işlemini sürdürüyoruz. Son malzemelerin eklenmesi ve karıştırma işleminin sona ermesinden sonra helvanın görünümü ve kıvamı, kum şeklinde olması gerekmektedir. Helvanın son ve en gerekli işlemine yani şekil verme bölümüne geçiyoruz. Helvanın tamamını alabilecek bir cam tepsi içerisine helvanın tamamını koyalım ve tepsi içerisine helvayı yayalım. Metal kaşıkla helvayı bastırarak tepsi içerisine sıkıştıralım. Bu işlemi gerektiği gibi yaparsak, dilimleme esnasında parçalanmalar yaşanmayacaktır. İyice bastırdığımız helvayı küçük dilimler olacak şekilde bıçakla keselim. Dileyen dilimleri baklava dilimi halinde yapabilir. Helvayı dilimledikten sonra buzdolabının alt bölümüne koyalım ve 2 veya 3 saat dinlendirelim. Böylece kıtır bir helva elde ederiz. Son işlem olan dinlendirme süresi de sona erdiğinde helvayı servis kabına koyalım ve sunum yapalım. Saray helvası servise hazırdır.

Afiyet olsun.
19.01.2024 01:00:27
Saray Helvası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Saray Helvası Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Saray Helvası"
Saray helvasını çok seviyorum. Fakat daha hiç kendim yapmadım. Saray helvası için gerekli olan malzemeler nelerdir? Saray helvası için kullanılan malzemelerin ölçüleri ne kadardır? Saray helvasında tereyağı görüntüsü nasıl olmalı? Saray helvası hazırlanışı ve yapılışı nasıl olmalıdır? Saray helvasının yapılışı kaç dakika sürer? Detaylı olarak bilgi verir misiniz?
Ayşe . 06.10.2018 14:28:46

Tahin Helvası

Tahin Helvası, pratik tatlı yapmak isteyenler için kısa zamanda hazırlanıp sunulacak bir tatlı seçeneğidir. Tahin helvasının hazır seçeneği de bulunmaktadır,...
Devamını Oku

Çanakkale Peynir Helvası

Çanakkale Peynir Helvası, Çanakkale'nin meşhur tatlarından biridir peynir helvası. Çanakkale iline bağlı olan Ezine ilçesinin kendine has doğal peyniri ...
Devamını Oku

Kağıt Helva

Kâğıt helva, herkesin çocukluğundan itibaren bildiği kâğıt helva kullanılarak hazırlanan çok sayıda tatlı türü bulunmaktadır. Bugün sizlere bunlardan bi...
Devamını Oku

Yaz Helvası

Yaz Helvası, en kolay tatlılardan birisidir. Çok pratik yapılan bu tarifin malzemeleri her evde kolayca bulanan malzemelerden oluşmaktadır. Un helvasının çok...
Devamını Oku

Erzurum Un Helvası

Erzurum Un Helvası; Erzurum yöresinin vazgeçilmez tatlılarından birisi de un helvasıdır. Erzurum yöresine ait olmasına rağmen başka yörelerde de yapılmaktadı...
Devamını Oku

Umaç Helvası

Umaç Helvası, Kars bölgesinde yapılan yöresel bir tatlıdır. Özellikle kış aylarında daha sık yapılan bu tatlının enerji verdiği bilinmektedir. Görünüşte un h...
Devamını Oku

Acele Bacı Helvası

Acele Bacı Helvası, adından da anlaşılacağı gibi hızlı yapılabilen bir tatlıdır. Bu tatlının ilginç de bir hikayesi bulunmaktadır. Ülkemizde bazı bölgeler de...
Devamını Oku

Süt Helvası

Süt Helvası, Süt helvası, Bursa'ya özgü bir lezzet. Adından da anlaşıldığı gibi süt ile yapılan hafif bir sütlü tatlıdır. Bu tatlının Bursa'da üç ismi vardır...
Devamını Oku

Kar Helvası

Kar helvası, ülkemizde genellikle güney illerde rastlanan bir tatlı çeşididir. Nazilli gibi bazı bölgelerde belediye tarafından 40-50 kg. Kar kalıpları satıl...
Devamını Oku

İrmik Helvası Kaç Kalori?

İrmik helvası kaç kalori, irmik helvası toplum olarak benimsediğimiz bir tatlı türüdür. Kalori bakımından oldukça zengin bir tatlı türü olan irmik helva...
Devamını Oku

Pişmaniye Helvası

Pişmaniye helvası, tel helvası da denilen bu lezzetli tarifi günümüzde unutulmaya yüz tutsa da yemesi gerçekten çok zevkli. Türk mutfağının geleneksel lezzet...
Devamını Oku

Koz Helvası

Koz Helvası, Şeker, çöven kökü, limon tuzu ve cevizle yapılan ağdalı bir tür helva çeşididir. Koz helvası hal arasında Köy Helvası, Beyaz Helva, Düğün Helvas...
Devamını Oku

Sütsüz İrmik Helvası

Sütsüz İrmik Helvası, kış aylarının enerji deposudur. Kış sofralarından eksik olmayan balık menülerinde bu tarif bir vazgeçilmezdir. Her evde bulunan malzeme...
Devamını Oku

Fırında Helva

Fırında helva, genellikle balık pişirilen restoranlarda servis edilen helva türüdür. Balık tüketiminden sonra insanların tatlı yeme ihtiyacı duyması, bö...
Devamını Oku

Kastamonu Helvası

Kastamonu Helvası; Kastamonu yöresinin vazgeçilmez helvalarından biri kaşık helvası ve çekme helvasıdır. Kastamonu yöresine ait olmasına rağmen birçok yörede...
Devamını Oku

Keten Helva

Keten Helva, çok eskilerden günümüze gelen bir tatlı türüdür. Tarihi çok eskilere dayanan bu helvanın, farkı ve sevimli hikayeleri ve adına yazılmış olan tür...
Devamını Oku

İrmik Helvası

İrmik Helvası; Helva kelimesi Arapçada tatlı anlamına gelmekte olup, genel olarak tatlıları anlatan hulviviyat kelimesinden türemiştir. Helvanın dünyada ilk ...
Devamını Oku

Şerbetli Un Helvası

Şerbetli Un Helvası, özellikle balık menülerinde yapılır ve tüketilir. Anadolu'da ahirete intikal eden kişilerin arkasından yapılır ve komşu, akraba, baş sağ...
Devamını Oku

Şerbetli İrmik Helvası

Şerbetli İrmik helvası; Türkiye'de oldukça yaygın tüketilen bir tatlıdır. Şerbetli irmik helvasının birçok ülkede farklı farklı çeşidi vardır. Yemekleri...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Tahin Helvası
Çanakkale Peynir Helvası
Helvanın Faydaları
Kağıt Helva
Yaz Helvası
Son Forum Konuları
Kagit Helva Yapimi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024