Helvanın hazırlık aşamasına ilk olarak şerbetinden başlamalıyız ki şerbetin soğuması için zaman kalsın. Derin bir tencerenin içerisine suyu ve şekeri koyalım. Orta harlı ateşte şeker eriyinceye kadar karıştıralım. Şeker eridiğinde kendi halinde kaynaması için bırakabiliriz.
8 dakika kaynadıktan sonra içerisine yarım limonun suyunu süzgeçten geçirmek şartıyla ilave edelim. Kaynattığımız ve kıvam almış olan şerbeti soğuması için soğuk bir alana koyalım. Çelik tencerenin içerisine ilk olarak sıvı yağı koyalım ve ardından tereyağını ilave edelim. Yağları yakmadan kısık ateşte eritelim ve üzerine unu ilave edelim. Bütün bu işlemleri kısık ateşte yapmaya dikkat edelim. Aksi taktirde yağlar yanar ve helvanın kokusunda yanık kokusu olabilir. Devamlı karıştırarak unu kokusu çıkıp, pembeye yakın bir renk alana kadar kavuralım. Bu kavurma işleminin tahmini süresi 5 dakikadır. Sürenin sonunda un pembe bir renk almış ise başarılı bir kavurma süreci geride kalmış demektir. Ocağı kapatalım ve şerbeti periyodik aralarla karıştırmak şartıyla una ilave etmeye başlayalım. Sürekli karıştırmanın lüzumu, helvanın yumuşak ve eşit şerbet almasıdır. Şerbetin tamamını helvaya yedirdikten sonra, içerisine dövülmüş cevizi ilave edelim. Dileyen bu aşamada kırılmış fındıkta kullanabilir. Ceviz ilavesinden sonra helvayı son bir kez daha karıştıralım ve servis için hazırlığa geçelim. Bu helvayı iki şekilde sunuma hazırlayabiliriz. Birincisi, eski usul yani yemek kaşığı ile toplar halinde servis etmek. Diğeri ise düz bir cam kap içerisine döküp, kaşıkla düzleştirdikten sonra, bıçakla kesip servis etmektir. Sunuma hazırlanmış olan şerbetli un helvası hazırdır. Dileyen üzerine tahin veya Hindistan ceviziyle dekor verip tüketebilir.
Afiyet olsun.