Çanakkale Peynir Helvası

Çanakkale Peynir Helvası, Çanakkale'nin meşhur tatlarından biridir peynir helvası. Çanakkale iline bağlı olan Ezine ilçesinin kendine has doğal peyniri olan Ezine peyniriyle yapılmaktadır. Ezine, tarihi geçmişiyle Ege denizine olan bağlantısı ve şifalı yer altı suları, pek çok doğal, yöresel lezzetli tatlarıyla görsel zenginliğini bünyesinde barındıran nadir ilçelerimizden bir tanesidir.

Çanakkale peynir helvası, üretimi çok uzun bir geçmişe sahiptir. Ancak ticari anlamda üretiminin 30-35 yıl öncesine dayanıldığı söylenmektedir. Bu peynir helvasını ilk üretmeye başlandığı yıllarda Çanakkale iline bağlı ilçelerde yalnızca kendi yöre halkı tarafından bilinen ve tüketilen bir değer iken, Marmara Bölgesi civar illerinde de benzer üretimi yapılan peynir helvasının çıkış noktası ve merkezi Çanakkale ilimizdir. Günümüzde ise peynir helvası diğer illerimizde ve yörelerimizde de yapılmaktadır. Kendine has kokusu, aroması, özgün lezzeti ve kalitesiyle zaman içerisinde kendini tanıtmıştır. Eskiden sadece yazları yapılan peynir helva üretimi günümüzde bütün yıla yayılmıştır. Peynir Helvası üretimi Çanakkale merkezde tamamı aile işletmesi olan 9 işletmede üretimi yapılmaktadır. Peynir helvasını üretimi pasta ve tahin imalathanesinde yapılmaktadır. İçeriği tamamen doğal, hiçbir katkı madde içermemektedir. Peynir helvası iki çeşittir. Fırınlanmış ve fırınlanmamış sade helva olmak üzere iki tip üretimi yapılmaktadır. Fırınlama aşamasına kadar iki ürün yapılışında fark yoktur.
Yapılış farklılıklarını bazı illere göre değiştirmişlerdir. Bazı illerimizde üretimi yapılan Peynir Helvasının üretimini yapan ustalar marifetli ellerinin sırlarını, tariflerini gizli tutarlar. Çanakkale Peynir Helvasının ana bileşeni tuzsuz taze peyniridir. Önceleri bu helva sadece tuzsuz taze koyun peynirinden yapılırken, şimdilerde öncelik olarak tuzsuz taze keçi ve inek, koyun peynirinden de yapılmaktadır. Şeker, yumurta ve irmik diğer malzemeleri oluşturmaktadır. Bazı yörelerde sıvı yağ veya margarinde koyuluyor bazı tariflerde de eskiden teyzelerimiz irmik yerine un da koyarlarmış.

Çanakkale Peynir Helvasının ilk yapım aşaması ana malzemesi olan peynir yapımıyla başlamaktadır. Taze beyaz peynir diğer bir adı ise telemedir. Taze sağılmış süte peynir mayası katılarak hazırlanan fermente bir süt ürünüdür. Peynir mayasıyla mayalanan sütten 45-60 dk sonra pıhtı oluşmaktadır. Mayalama süresinin bitimi sonrasında süzülür, yani peynir kalıpları peynir altı suyundan ayrıştırılır, biraz dinlendirilir. Sonra yapım aşamasına geçilir.

Çanakkale Peynir Helvası İçin Malzemeleri


Fırınlanmamış olan peynir helvası için

  • 1 kg koyun sütünden elde edilmiş taze tuzsuz peynir
  • 1 su bardağı İrmik
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 500 kg şeker
Yapılışı: Bir tencere içerisine önce peynir konur ve ezilir. Ocağa konur eriyene kadar tahta kaşıkla ateşte karıştırılır. Erimeye başlayan peynirin üzerine 1 adet yumurta sarısı konur ve tahta kaşıkla sürekli karıştırılır. Üzerine irmik dökülür ve karıştırmaya devam edilir, hafif ateşte peynirle yumurta sarısı, irmik özleşene kadar aynı un helvası yapar gibi sürekli karıştırarak pişirilir. Bu karışımın üzerine toz şeker dökülüp, tahta kaşıkla sürekli karıştırmaya devam edilir. Aynı toplanmış bir hamur iken şeker dökülünce ve eriyince sulanıyor, şeker eriyene kadar karıştırıp kaynatıyoruz. Sonra servis edeceğimiz kaselere boşaltılır. Sıcak olarak yenilebildiği gibi en makbulü soğuk olarak yenmesidir.

Fırınlanmış olan peynir helvası nasıl yapılır?


İşlem ve malzemeler fırınlanmamış helvayla aynı tek fark şeker döktükten sonra kaynayacak ve tepsiye dökülecek fırına sürülecek. Üzeri kızarana kadar fırında pişirilecek. Servisi için helvadan servis tabağına konur yanına mutlaka dondurma konur öyle servis yapılırsa çok lezzetli bir tat oluşur.
21.01.2024 03:07:51
Çanakkale Peynir Helvası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Çanakkale Peynir Helvası Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Çanakkale Peynir Helvası"
Kargo ile adrese gönderiyormusunuz?
Recep Akca-Çorum . 21.01.2018

Tahin Helvası

Tahin Helvası, pratik tatlı yapmak isteyenler için kısa zamanda hazırlanıp sunulacak bir tatlı seçeneğidir. Tahin helvasının hazır seçeneği de bulunmaktadır,...
Devamını Oku

Kağıt Helva

Kâğıt helva, herkesin çocukluğundan itibaren bildiği kâğıt helva kullanılarak hazırlanan çok sayıda tatlı türü bulunmaktadır. Bugün sizlere bunlardan bi...
Devamını Oku

Yaz Helvası

Yaz Helvası, en kolay tatlılardan birisidir. Çok pratik yapılan bu tarifin malzemeleri her evde kolayca bulanan malzemelerden oluşmaktadır. Un helvasının çok...
Devamını Oku

Erzurum Un Helvası

Erzurum Un Helvası; Erzurum yöresinin vazgeçilmez tatlılarından birisi de un helvasıdır. Erzurum yöresine ait olmasına rağmen başka yörelerde de yapılmaktadı...
Devamını Oku

Umaç Helvası

Umaç Helvası, Kars bölgesinde yapılan yöresel bir tatlıdır. Özellikle kış aylarında daha sık yapılan bu tatlının enerji verdiği bilinmektedir. Görünüşte un h...
Devamını Oku

Acele Bacı Helvası

Acele Bacı Helvası, adından da anlaşılacağı gibi hızlı yapılabilen bir tatlıdır. Bu tatlının ilginç de bir hikayesi bulunmaktadır. Ülkemizde bazı bölgeler de...
Devamını Oku

Süt Helvası

Süt Helvası, Süt helvası, Bursa'ya özgü bir lezzet. Adından da anlaşıldığı gibi süt ile yapılan hafif bir sütlü tatlıdır. Bu tatlının Bursa'da üç ismi vardır...
Devamını Oku

Kar Helvası

Kar helvası, ülkemizde genellikle güney illerde rastlanan bir tatlı çeşididir. Nazilli gibi bazı bölgelerde belediye tarafından 40-50 kg. Kar kalıpları satıl...
Devamını Oku

İrmik Helvası Kaç Kalori?

İrmik helvası kaç kalori, irmik helvası toplum olarak benimsediğimiz bir tatlı türüdür. Kalori bakımından oldukça zengin bir tatlı türü olan irmik helva...
Devamını Oku

Pişmaniye Helvası

Pişmaniye helvası, tel helvası da denilen bu lezzetli tarifi günümüzde unutulmaya yüz tutsa da yemesi gerçekten çok zevkli. Türk mutfağının geleneksel lezzet...
Devamını Oku

Koz Helvası

Koz Helvası, Şeker, çöven kökü, limon tuzu ve cevizle yapılan ağdalı bir tür helva çeşididir. Koz helvası hal arasında Köy Helvası, Beyaz Helva, Düğün Helvas...
Devamını Oku

Sütsüz İrmik Helvası

Sütsüz İrmik Helvası, kış aylarının enerji deposudur. Kış sofralarından eksik olmayan balık menülerinde bu tarif bir vazgeçilmezdir. Her evde bulunan malzeme...
Devamını Oku

Fırında Helva

Fırında helva, genellikle balık pişirilen restoranlarda servis edilen helva türüdür. Balık tüketiminden sonra insanların tatlı yeme ihtiyacı duyması, bö...
Devamını Oku

Kastamonu Helvası

Kastamonu Helvası; Kastamonu yöresinin vazgeçilmez helvalarından biri kaşık helvası ve çekme helvasıdır. Kastamonu yöresine ait olmasına rağmen birçok yörede...
Devamını Oku

Keten Helva

Keten Helva, çok eskilerden günümüze gelen bir tatlı türüdür. Tarihi çok eskilere dayanan bu helvanın, farkı ve sevimli hikayeleri ve adına yazılmış olan tür...
Devamını Oku

İrmik Helvası

İrmik Helvası; Helva kelimesi Arapçada tatlı anlamına gelmekte olup, genel olarak tatlıları anlatan hulviviyat kelimesinden türemiştir. Helvanın dünyada ilk ...
Devamını Oku

Şerbetli Un Helvası

Şerbetli Un Helvası, özellikle balık menülerinde yapılır ve tüketilir. Anadolu'da ahirete intikal eden kişilerin arkasından yapılır ve komşu, akraba, baş sağ...
Devamını Oku

Şerbetli İrmik Helvası

Şerbetli İrmik helvası; Türkiye'de oldukça yaygın tüketilen bir tatlıdır. Şerbetli irmik helvasının birçok ülkede farklı farklı çeşidi vardır. Yemekleri...
Devamını Oku

Kuru Un Helvası

Kuru un helvası, ülkemizde en fazla tüketilen tatlı ürünlerinden birisidir. Helva kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup tatlı, şirin ve güzel anlamındadır...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Tahin Helvası
Çanakkale Peynir Helvası
Helvanın Faydaları
Kağıt Helva
Yaz Helvası
Son Forum Konuları
Kagit Helva Yapimi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024