Fırında Helva

Fırında helva, genellikle balık pişirilen restoranlarda servis edilen helva türüdür. Balık tüketiminden sonra insanların tatlı yeme ihtiyacı duyması, böyle bir tarifin doğmasına neden olmuştur. Bunun herkesçe benimsenmesi nedeniyle, evlerde bile balığın tüketilmesinden sonra servis edilme alışkanlığı bulunmaktadır. Fırında helva oldukça kolay hazırlanan ve yemesi de keyif verici bir tatlıdır.
Fakat her yerde klasikleşmiş genel bir tarifi bulunmamaktadır. Bu yapan kişi genellikle kendi damak zevkini oluşturur. Bu nedenle malzemelerde belirli bir standart ölçü belirtilmez. Yani tahin pekmeze şu kadar limon suyu ya da başka bir malzeme konabilir denmez.

Normalde tahin helva ağır bir tatlıdır. Bunu fazla tüketmek çoğu kişiyi bayar. Bu nedenle fırınlanmış helva herkese tavsiye edilebilir. Daha hafif ve midevi olan bir tatlıdır. Fırına konulan helvanın amacı kızarması için değildir. Bunun sebebi tahin helvanın bazı maddelerle tadının hafifletilmesi içindir. Genellikle helvanın içine limon suyu ve yoğurt tercih edilir. Bunlardan biri tahin helvaya koyulursa, helva kesilir. Ancak yoğurt ve limon suyu aynı anda kullanılmaz. Bu şekilde helvanın tadı bayağı hafiflemiş olur.

Fırında helva yapılırken su ya da süt kullanılmaktadır. Bunlar bir arada kullanılırsa da tercihen tek olarak kullanılması tavsiye edilir. Bu malzemelerle helvanın kıvamı ayarlanmaktadır. Daha sonra dediğimiz gibi yoğurt ya da limon suyuyla karıştırılan helva ısıyla birlikte mayalanmış olur.
Bunu peynir yapmaya ya da yoğurt mayalamaya benzetebilirsiniz. Bu bilgilere göre sizlere fırında helva yapmanız için bir tarif paylaşalım. Siz bu malzemeleri kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.

Fırında helva için gerekli malzemeler

  • 250 gram sade helva
  • Yarım limon suyu
  • 2 kahve fincanı süt

Fırında helva nasıl yapılır?


Fırında helva hazırlamak için fırına dayanıklı bir kap hazırlamalısınız. Önce sade helvayı derin bir kabın içinde çatal yardımıyla iyice ezin. Buna yarım limon suyunu ve 2 kahve fincanı sütü ilave ederek, iyice karıştırmalısınız. Bunu içini yağladığınız, fırına dayanıklı kabın içine boşaltın. Bizim tavsiyemiz uygun boyda bir güveç kullanmanızdır. Fırınınızı 180-200 dereceye ayarlayarak ısıtın. Daha sonra hazırladığınız helvayı fırına koyun. Yaklaşık 20 dakikada fırında helva hazır olur. Ancak zamanı kaçırmamaya dikkat edin. Çünkü kısa sürede helvanın üzeri yanabilir. Fırından aldığınız sıcak fırında helvayı sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
21.01.2024 15:35:33
Fırında Helva ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Fırında Helva Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

2 Yorum Yapılmış "Fırında Helva"
Bu fırında helvanın meyhane ismi nedir bilene helva ismarliyorum.
Serdar . 27.05.2023 00:00:16
Tatlı yemeyi çok seviyorum. Her akşam yemekten sonra değişik tatlılar denemek benim hayat tarzım. Fırında helva hiç tatmadiğım bir tatlı. Hazır olarak satın alabileceğim yerler var mı? Evde kendim yapsam ne kadar sürer?
Çağlar . 03.10.2018 14:39:01

Tahin Helvası

Tahin Helvası, pratik tatlı yapmak isteyenler için kısa zamanda hazırlanıp sunulacak bir tatlı seçeneğidir. Tahin helvasının hazır seçeneği de bulunmaktadır,...
Devamını Oku

Çanakkale Peynir Helvası

Çanakkale Peynir Helvası, Çanakkale'nin meşhur tatlarından biridir peynir helvası. Çanakkale iline bağlı olan Ezine ilçesinin kendine has doğal peyniri ...
Devamını Oku

Kağıt Helva

Kâğıt helva, herkesin çocukluğundan itibaren bildiği kâğıt helva kullanılarak hazırlanan çok sayıda tatlı türü bulunmaktadır. Bugün sizlere bunlardan bi...
Devamını Oku

Yaz Helvası

Yaz Helvası, en kolay tatlılardan birisidir. Çok pratik yapılan bu tarifin malzemeleri her evde kolayca bulanan malzemelerden oluşmaktadır. Un helvasının çok...
Devamını Oku

Erzurum Un Helvası

Erzurum Un Helvası; Erzurum yöresinin vazgeçilmez tatlılarından birisi de un helvasıdır. Erzurum yöresine ait olmasına rağmen başka yörelerde de yapılmaktadı...
Devamını Oku

Umaç Helvası

Umaç Helvası, Kars bölgesinde yapılan yöresel bir tatlıdır. Özellikle kış aylarında daha sık yapılan bu tatlının enerji verdiği bilinmektedir. Görünüşte un h...
Devamını Oku

Acele Bacı Helvası

Acele Bacı Helvası, adından da anlaşılacağı gibi hızlı yapılabilen bir tatlıdır. Bu tatlının ilginç de bir hikayesi bulunmaktadır. Ülkemizde bazı bölgeler de...
Devamını Oku

Süt Helvası

Süt Helvası, Süt helvası, Bursa'ya özgü bir lezzet. Adından da anlaşıldığı gibi süt ile yapılan hafif bir sütlü tatlıdır. Bu tatlının Bursa'da üç ismi vardır...
Devamını Oku

Kar Helvası

Kar helvası, ülkemizde genellikle güney illerde rastlanan bir tatlı çeşididir. Nazilli gibi bazı bölgelerde belediye tarafından 40-50 kg. Kar kalıpları satıl...
Devamını Oku

İrmik Helvası Kaç Kalori?

İrmik helvası kaç kalori, irmik helvası toplum olarak benimsediğimiz bir tatlı türüdür. Kalori bakımından oldukça zengin bir tatlı türü olan irmik helva...
Devamını Oku

Pişmaniye Helvası

Pişmaniye helvası, tel helvası da denilen bu lezzetli tarifi günümüzde unutulmaya yüz tutsa da yemesi gerçekten çok zevkli. Türk mutfağının geleneksel lezzet...
Devamını Oku

Koz Helvası

Koz Helvası, Şeker, çöven kökü, limon tuzu ve cevizle yapılan ağdalı bir tür helva çeşididir. Koz helvası hal arasında Köy Helvası, Beyaz Helva, Düğün Helvas...
Devamını Oku

Sütsüz İrmik Helvası

Sütsüz İrmik Helvası, kış aylarının enerji deposudur. Kış sofralarından eksik olmayan balık menülerinde bu tarif bir vazgeçilmezdir. Her evde bulunan malzeme...
Devamını Oku

Kastamonu Helvası

Kastamonu Helvası; Kastamonu yöresinin vazgeçilmez helvalarından biri kaşık helvası ve çekme helvasıdır. Kastamonu yöresine ait olmasına rağmen birçok yörede...
Devamını Oku

Keten Helva

Keten Helva, çok eskilerden günümüze gelen bir tatlı türüdür. Tarihi çok eskilere dayanan bu helvanın, farkı ve sevimli hikayeleri ve adına yazılmış olan tür...
Devamını Oku

İrmik Helvası

İrmik Helvası; Helva kelimesi Arapçada tatlı anlamına gelmekte olup, genel olarak tatlıları anlatan hulviviyat kelimesinden türemiştir. Helvanın dünyada ilk ...
Devamını Oku

Şerbetli Un Helvası

Şerbetli Un Helvası, özellikle balık menülerinde yapılır ve tüketilir. Anadolu'da ahirete intikal eden kişilerin arkasından yapılır ve komşu, akraba, baş sağ...
Devamını Oku

Şerbetli İrmik Helvası

Şerbetli İrmik helvası; Türkiye'de oldukça yaygın tüketilen bir tatlıdır. Şerbetli irmik helvasının birçok ülkede farklı farklı çeşidi vardır. Yemekleri...
Devamını Oku

Kuru Un Helvası

Kuru un helvası, ülkemizde en fazla tüketilen tatlı ürünlerinden birisidir. Helva kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup tatlı, şirin ve güzel anlamındadır...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Tahin Helvası
Çanakkale Peynir Helvası
Helvanın Faydaları
Kağıt Helva
Yaz Helvası
Son Forum Konuları
Kagit Helva Yapimi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024