Pişmaniye Helvası

Pişmaniye helvası, tel helvası da denilen bu lezzetli tarifi günümüzde unutulmaya yüz tutsa da yemesi gerçekten çok zevkli. Türk mutfağının geleneksel lezzetleri arasında yer alan bu tatlı, eskiden insan gücüyle yapılıyordu. Şimdi makinelerle üretilmektedir. Fakat evde yaptığınız pişmaniye helvası her zaman daha lezzetli olacaktır. Bunu hazırlarken verdiğiniz emek, gerçekten pişmaniyenin lezzetine yansıyacak.
Size tavsiyemiz arada dostlarınızla toplanarak, arada bir de olsa evde pişmaniye helvası yapmanızdır. Şimdi birlikte Erzurum yöremize ait olan bu lezzetli helva tarifini birlikte hazırlayalım. Bu tatlı özellikle kış aylarında Erzurum şehrinde her evde mutlaka yapılır. Sizlerde yapmaya alışınca, belki sıkça yapmayı düşünebilirsiniz.

Pişmaniye helvası için gerekli olan malzemeler

  • 250 gram tereyağı
  • 3 su bardağı un
  • 1 kg toz şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 adet limon

Pişmaniye helvası nasıl yapılır?


Helvayı hazırlamak için uygun boyda bir tencerenin içine1 kg toz şeker ve 2 su bardağı suyu koyarak, ocakta kaynatmaya başlayın. İçine limon suyunu da sıkın. Karışım hafifçe kırmızı renge dönüştüğünde, kaşıkla içinden bir kaşık şekerli su alarak bunu soğuk suyun içine dökün. Eğer suyun içinde bu katılaşır ağda kıvamına gelirse, pişmaniye helvasının ağdası olmuştur. Şimdi tavanın içinde 250 gram tereyağıyla birlikte unu kavurmaya başlayın. Bunu daha sonra büyük bir tepsinin içine dökün.
Burada soğumasını sağlayın. Başka bir tepsiye yine soğumuş olan şekerli ağdayı koyun. Bu ağda karışımı beyaz bir renk alıncaya kadar iyice yoğurun. Daha sonra iki ucunu birleştirerek, buna halka şeklini verin. Daha sonra diğer tepsinin içindeki kavrulan unun içine koyun. Şimdi dostlarınıza ihtiyacınız olacak. Şekerli halkayı 3-4 kişi kenarlarından çekerek halkayı büyütmeye başlayın. Daha sonra halkayı ikiye katlayın ve yeniden aynı işlemi yapın. Bunu katlar incelinceye kadar aynı şekilde çekmeye devam edin. Daha sonra tel tel olmuş katları kopartarak, sevdiklerinize ikram edin.

Afiyet olsun.
20.01.2024 11:48:33
Pişmaniye Helvası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pişmaniye Helvası Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

2 Yorum Yapılmış "Pişmaniye Helvası"
pışmanıye helvası çok güzel bır helvadır
meryem nur dolu . 29.01.2019 22:12:54
Pişmanıye helvası bana en güzel şekerlerden biri gibi geliyor. Çünkü bu helvalar oldukça hafif ve lezzetli geliyor. Pişmaniye helvası günümüzde hangi ilimizle ünlü bir şeker çeşididir?
Rasin . 06.10.2018 01:08:41

Tahin Helvası

Tahin Helvası, pratik tatlı yapmak isteyenler için kısa zamanda hazırlanıp sunulacak bir tatlı seçeneğidir. Tahin helvasının hazır seçeneği de bulunmaktadır,...
Devamını Oku

Çanakkale Peynir Helvası

Çanakkale Peynir Helvası, Çanakkale'nin meşhur tatlarından biridir peynir helvası. Çanakkale iline bağlı olan Ezine ilçesinin kendine has doğal peyniri ...
Devamını Oku

Kağıt Helva

Kâğıt helva, herkesin çocukluğundan itibaren bildiği kâğıt helva kullanılarak hazırlanan çok sayıda tatlı türü bulunmaktadır. Bugün sizlere bunlardan bi...
Devamını Oku

Yaz Helvası

Yaz Helvası, en kolay tatlılardan birisidir. Çok pratik yapılan bu tarifin malzemeleri her evde kolayca bulanan malzemelerden oluşmaktadır. Un helvasının çok...
Devamını Oku

Erzurum Un Helvası

Erzurum Un Helvası; Erzurum yöresinin vazgeçilmez tatlılarından birisi de un helvasıdır. Erzurum yöresine ait olmasına rağmen başka yörelerde de yapılmaktadı...
Devamını Oku

Umaç Helvası

Umaç Helvası, Kars bölgesinde yapılan yöresel bir tatlıdır. Özellikle kış aylarında daha sık yapılan bu tatlının enerji verdiği bilinmektedir. Görünüşte un h...
Devamını Oku

Acele Bacı Helvası

Acele Bacı Helvası, adından da anlaşılacağı gibi hızlı yapılabilen bir tatlıdır. Bu tatlının ilginç de bir hikayesi bulunmaktadır. Ülkemizde bazı bölgeler de...
Devamını Oku

Süt Helvası

Süt Helvası, Süt helvası, Bursa'ya özgü bir lezzet. Adından da anlaşıldığı gibi süt ile yapılan hafif bir sütlü tatlıdır. Bu tatlının Bursa'da üç ismi vardır...
Devamını Oku

Kar Helvası

Kar helvası, ülkemizde genellikle güney illerde rastlanan bir tatlı çeşididir. Nazilli gibi bazı bölgelerde belediye tarafından 40-50 kg. Kar kalıpları satıl...
Devamını Oku

İrmik Helvası Kaç Kalori?

İrmik helvası kaç kalori, irmik helvası toplum olarak benimsediğimiz bir tatlı türüdür. Kalori bakımından oldukça zengin bir tatlı türü olan irmik helva...
Devamını Oku

Koz Helvası

Koz Helvası, Şeker, çöven kökü, limon tuzu ve cevizle yapılan ağdalı bir tür helva çeşididir. Koz helvası hal arasında Köy Helvası, Beyaz Helva, Düğün Helvas...
Devamını Oku

Sütsüz İrmik Helvası

Sütsüz İrmik Helvası, kış aylarının enerji deposudur. Kış sofralarından eksik olmayan balık menülerinde bu tarif bir vazgeçilmezdir. Her evde bulunan malzeme...
Devamını Oku

Fırında Helva

Fırında helva, genellikle balık pişirilen restoranlarda servis edilen helva türüdür. Balık tüketiminden sonra insanların tatlı yeme ihtiyacı duyması, bö...
Devamını Oku

Kastamonu Helvası

Kastamonu Helvası; Kastamonu yöresinin vazgeçilmez helvalarından biri kaşık helvası ve çekme helvasıdır. Kastamonu yöresine ait olmasına rağmen birçok yörede...
Devamını Oku

Keten Helva

Keten Helva, çok eskilerden günümüze gelen bir tatlı türüdür. Tarihi çok eskilere dayanan bu helvanın, farkı ve sevimli hikayeleri ve adına yazılmış olan tür...
Devamını Oku

İrmik Helvası

İrmik Helvası; Helva kelimesi Arapçada tatlı anlamına gelmekte olup, genel olarak tatlıları anlatan hulviviyat kelimesinden türemiştir. Helvanın dünyada ilk ...
Devamını Oku

Şerbetli Un Helvası

Şerbetli Un Helvası, özellikle balık menülerinde yapılır ve tüketilir. Anadolu'da ahirete intikal eden kişilerin arkasından yapılır ve komşu, akraba, baş sağ...
Devamını Oku

Şerbetli İrmik Helvası

Şerbetli İrmik helvası; Türkiye'de oldukça yaygın tüketilen bir tatlıdır. Şerbetli irmik helvasının birçok ülkede farklı farklı çeşidi vardır. Yemekleri...
Devamını Oku

Kuru Un Helvası

Kuru un helvası, ülkemizde en fazla tüketilen tatlı ürünlerinden birisidir. Helva kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup tatlı, şirin ve güzel anlamındadır...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Tahin Helvası
Çanakkale Peynir Helvası
Helvanın Faydaları
Kağıt Helva
Yaz Helvası
Son Forum Konuları
Kagit Helva Yapimi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024