Tencerenin içerisine tereyağını koyalım ve eridiğinde içerisine unu ilave edelim. Unu kısık ateşte koku kalmayana dek kavuralım. Unun kendine has olan kokusu çıktığında kavurma işlemini sonlandıralım ve ocağı geçici bir süreliğine kapatalım. Diğer yanda sütün içerisine toz şekeri koyalım ve şeker eriyinceye kadar karıştıralım. Şeker tortusu kalmayınca, unun bulunduğu tencerenin altını yeniden yakım kısalım. Sütü una yavaş ve azar azar ilave edelim. Bu esnada karıştırmayı unutmayalım. Yumuşak bir kıvam alana dek ilave işlemini sürdürelim. Bu işlemin sonunda ocağı kapatalım ve helvanın içerisine önceden hafif kavurup hazırlamış olduğumuz fıstıkları koyalım.
Bu aşamada isteyen fındık, ceviz ve badem de kullanabilirler. İçerisine fıstık ilave ettiğimiz helvayı son kez karıştıralım ve şekillendirmek üzere tepsi içerisine koyalım. Tepsiye koyduğumuz helvayı kaşık ile bastırarak iyice düzlenmesini sağlayalım. Sunum öncesi son adım olarak helvayı istenilen büyüklerde dilimlere ayıralım. Yine kişisel tercihler sunumda yapılabilir. Dileyen minik kek kalıplarında top top sunum yapabilir. Yaz helvası servise hazırdır.
Afiyet olsun.